Sejak akhir-akhir ini, ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..
Di sini saya membuat sedikit penjelasan dan pemahaman supaya setiap kali kita menggunakan produk SHAKLEE, kita mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila yakin baru laa manfaat atau khasiatnya akan betul-betul terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...
Makan tanpa ilmu tak bermakna apa-apa malah akan memberi impak yang tidak bagus kerana kite akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tidak mendapat manfaat yang sepenuhnya dari ape yang kite makan dan ambil...
ESP ialah protein..kenapa protein penting???
APA yang BEST tentang ESP ?
- Merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian.. Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol.
- Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif, disamping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna.
- ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu (1gm) dan tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet..
- Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga..
- ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri.. Bantu hilangkan parut jerawat di muka.
- Menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih..
- Menganjalkan kembali payudara yang kendur..
- Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
- ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
- ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yang lebih baik terhadap semua supplement yang kita ambil.. Ianya lebih cepat menyerap dan kesan yang lebih baik berbanding mereka yang tidak mengambil bersama ESP..
So..Nak tahu kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa??
JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :
JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :
- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic. ~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya, soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
- Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
- Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy itu.. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anda berminat dengan ESP Shaklee ???
Sms/Wsp 013-3198435 (ZuRa)
FB Page: Zura.Roy Shoppe
FB: Zura Roy
ID: 926979
COD: Batu Caves, Gombak, Selayang
Sms/Wsp 013-3198435 (ZuRa)
FB Page: Zura.Roy Shoppe
FB: Zura Roy
ID: 926979
COD: Batu Caves, Gombak, Selayang
No comments:
Post a Comment