Tuesday, 5 November 2013

:: Teringin nak makan Lempeng Nyior Terengganu ::

Hari ni hujan plak, dengan kedinginan air-cond dalam ofis ni membuatkan aku tringat kat lempeng nyor semalam.... 2 kali tau buat semalam..Memang tak puas makan.... Sedap sangat sebab cicah dengan lauk kari ikan... Fuhhhh... Meleleh jap air liur tringat... Balik ni nak buat lagi laa...Heheheheh....

Semalam ade upload gambar lempeng di Fb, ade plak saudari tu tanya macam mane nak buat lempeng simple ni.... Nampak je senang, tapi kalu dah tak tahu resipi, tak jadinyer lempeng ni kan...



ok... Resipi lempeng nyior Ganu..

Ni sukatan tepung untuk 1/2 kg.. Pastu pandai-pandai laa bajet kalau nak buat sikit je..

Bahan-bahan:

Tepung gandum (1/2kg)
Telor 1 biji
Kelapa parut (rm1.00)
Garam 1 sudu kecik
Gula 1 sudu besar
Planta

Cara-cara:

1. Masukkan tepung +garam+gula dalam mangkuk besar..Kacau-kacau..

2. Pastu pecahkan telor dalam mangkuk lain, kacau-kacau sekejap, then masukkan dalam mangkuk berisi tepung tadi..

3. Kalau nak senang, gaul dengan tangan.. Make sure gaul sebati, sebab takot nanti jadi berketul lepas campur dengan air..

4. Rasa cam dah puas hati, baru masukkan air... Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat...

5. Pastu masak atas non-stick frying pan.. Jangan letak majerin atau planta dulu...Masukkan tepung tadi dahulu sebab nanti susah nak bentukkan bulat...

6. Ratakan bia nampak cantik sikit...Heheh.. Then baru masukkan majerin sikit kat sekeliling lempeng tu.. Terbalikkan lempeng tu... Pastu masak sampai garing...

7.Dah siap lempeng nyior Ganu... !!!! Sodapppp....


~~SELAMAT MENCUBA~~




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...